Jedzenie Beata  

Co się je na Kaszubach?

Kaszuby wydają się być wyjątkowym miejscem w skali Polski. Region od dekad kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno kwestii kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z prawnie uznawanych przez rząd językim mniejszości narodowej.

Zamieszkujący północną część Polski mieszkańcy Kaszub mogą się również pochwalić swoją tradycyjną kuchnią. Kościerzyna – centrum Kaszub to w opozycji do wielu miast nie jedynie pizza i burgery. Kuchnia regionalna w Kościerzynie, której można tu spróbować, zalicza się do tych, obok których nie da się przejść niezwróciwszy na nią uwagi.

Kulinarne Kaszuby – co oferują?

Jak większość kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska mocno złączona jest z rytmem życia Kaszubów. Znaczy to, że oddziaływanie mają na nią pory roku oraz dary, które wypuści ziemia.

Od wieków mieszkańcy regionu trudnili się pracami polowymi oraz połowem ryb. Dzięki temu główne frykasy w tej kuchni bazują na rybach, drobiu i świeżych warzywach.

Kościerzyna i okolice to również dosyć mocno zalesione obszary. Sprawia to, że popularne są tu też dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z pokolenia na pokolenie przekazują sobie przepisy na temat zdobywania, magazynowania i przede wszystkim przygotowywania miejscowych darów ziemi.

Dobrze wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w innych miejscach można tu spotkać w karcie potrawy takiej jak pizza i burgery. Będąc tu dobrze jest jednak wybrać na rodzimą kuchnię.

Kościerzyna – co się je w sercu Kaszub?

Wizyta w tym regionie to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych borów. Jest tu ich mnogość. Szum drzew pozwala się zrelaksować, uroku dodają im występujące gdzieniegdzie jeziorka. Są to idealne okolice na zżycie się z naturą i podładowanie baterii.

Będąc tu warto choć trochę zanurzyć się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate wzornictwo, śpiewny język i przyciągające wzrok stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji.

Wizyta w innym mieście to świeta okazja do spróbowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co któraś restauracja oferuje lokalne frykasy.

Szczególnie popularne dania, które produkuje kuchnia kaszubska to robione domowymi metodami wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu ekspertów poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna także cieszy się tu popularnością – jest gęsta i intensywna w smaku.

Poza tym lokalni mieszkańcy oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery z lokalnymi składnikami. Pizza z owocami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze podają z grzybami z tutejszych lasów.
Gdy na mapie naszej podróży występuje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić research. Często przeczesując bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć ciekawe opcje.

Jeśli chcemy na prawdę poznać ten naród dobrym pomysłem wydają się gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.