
Jakie temperatury są odpowiednie do wędzenia poszczególnych produktów?
Wędzenie to sprawdzona od wielu lat metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym i rybom, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przetwory wędzone są również świetnym sposobem na zdrowy, smaczny a przede wszystkim pozbawiony sztucznych dodatków posiłek. W jaki sposób kompleksowo zorganizować wędzenie potraw i w jakiej temperaturze powinno się wędzić wybrane produkty?
Mięso
Wędzenie mięsa w głównej mierze odbywa się dwoma metodami – na zimno i na ciepło. Każdą z nich charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od wybranej przez nas metody, musimy:
- wybierając sposób wędzenia na ciepło, wybieramy jednocześnie skrócony czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa zazwyczaj od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych i odbywa się w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
- gdy zdecydujemy się na metodę wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na dłuższy proces, aniżeli w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno ma miejsce w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno potrzebuje także większej ilości czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może przeciągnąć się nawet kilka dni.
Każdy z tych procesów musi być także przeprowadzony w odpowiedniej wilgotności.
Ryby
Wędzone ryby są przysmakiem serwowanym nie tylko nad morzem. Dużo ludzi decyduje się na wędzenie ryb w samodzielnie zbudowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wyżej opisanego wędzenia mięsa. Metody również są dwie: na zimno lub na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, należy pamiętać, aby temperatura podczas wszystkich kroków nie przekroczyła 44-55 stopni. To optymalna temperatura, dzięki której uzyskamy odpowiedni efekt.
W jaki sposób stworzyć przydomową wędzarnie
Stworzenie domowej wędzarni jest zaskakująco łatwe. Musimy przygotować w pierwszej kolejności drewno, którego chcemy użyć w celu wędzenia produktów. Metod na wykonanie wędzarni jest dużo, dobór odpowiedniej zależy od tego, w jaki sposób mamy zamiar wędzić oraz jaki budżet planujemy przeznaczyć na jej przygotowanie. Kluczowym elementem są drzwiczki do wędzarni, które mają ogromne znaczenie w procesie utrzymania odpowiedniej temperatury i prawidłowej ilości dymu.